Guió Documental

Cursos Monogràfics

“Fer un documental és obrir-se, aprendre i seguir la teva curiositat.” (Spike Jonze, productor i director)

Escriure un guió de documental exigeix la mateixa disciplina que un guió de ficció tot i que s’utilitzin tècniques diferents. Un guió de documental ha de ser orgànic per poder adaptar-se durant el rodatge i el muntatge. Però abans de començar la producció hi ha d’haver una idea clara de què es vol contar, què es rodarà i quina estructura se li donarà a la història. En aquest curs t’ensenyarem a desenvolupar les teves idees, a escriure-les en format documental i així anticipar l’efectivitat de la història que vols contar abans de rodar-la.

FITXA DEL CURS

 • TOTAL D’HORES: 24 hores
 • DATES: 15 de gener a 1 d’abril 2020
 • DIA: Dimecres
 • HORARI: 19:00 a 21:00
 • LLOC: Complexe Magical – Turó de Gardeny – Lleida
 • NIVELL: Iniciació
 • PLACES: 8 mínim, 15 màxim
 • LLENGUA: Català. Si hi ha alumnes que no entenen el català, les sessions es faran en castellà
 • MATERIAL NECESSARI: Paper i bolígraf o qualsevol mitjà digital per escriure
 • ACREDITACIÓ: Curs d’Especialització en Guió de Documental avalat por la Universitat de Lleida
 • CRÈDITS ECTS: 3 crèdits ECTS
 • PREU: 250 €. Si t’inscrius set dies abans de l’inici del curs tens un 10% de descompte (225 € enlloc de 250 €). Si, a més a més, ja has fet un curs amb nosaltres, tens un 5% extra acumulable i el preu és de 212 €. També es pot fraccionar en tres pagaments de 85 € cadascun

DETALLS

En aquest curs t’ensenyarem a estructurar idees per a documentals i a crear narratives eficients per a cada tipus de projecte. Utilitzant la teva idea com a punt d’inici, aprendràs les bases de l’escriptura de guions per documentals, les diverses tècniques i desenvoluparàs la metodologia que millor s’adapti al teu projecte. A més a més dels coneixements adquirits, acabaràs el curs amb un guió de curtmetratge documental escrit.

OBJECTIUS

Aprendre a escriure un guió cinematogràfic en format professional. Saber estructurar històries, desenvolupar personatges originals, escriure diàlegs suggerents i escenes impactants. Conèixer el funcionament de la indústria cinematogràfica i les possibilitats que té un guionista novell.

MÈTODE

Les sessions són molt dinàmiques, combinant teoria i pràctica. Veurem conceptes teòrics, els recolzarem visualment amb extractes de pel·lícules i els ficarem en pràctica amb exercicis creatius. Tot i que aquest curs es presencial, podràs contactar per email amb el professor que farà un seguiment personalitzat del teu guió.

REQUISITS

No és necessari cap coneixement previ. Edat mínima 17 anys.

– Què és el documental? Història del documental. Diferents tipus de documentals.
– Fonts d’idees originals. El spidergram com eina de desenvolupament de les històries.
– Les tres fases d’escriptura del documental: el guió, el rodatge i el muntatge (el paper edit).
– La storyline. Estructurar la teva història.
– Com escriure sinopsis efectives. Elements fonamentals de la història.
– El fil conductor com a columna vertebral de la història.
– La investigació i la recerca.
– Els personatges i la seva importància en la història.
– Elements narratius: personatges, situacions, conflictes, confrontacions i resolucions.
– Els recursos narratius del documental. Les entrevistes.
– El punt de vista i l’estil del documentalista.
– Com presentar un projecte de documental a productores i televisions. El pitching.

El David Casals-Roma (Lleida, 1972) ha estudiat Cinema i Mitjans de Comunicació a la Universitat Birkbeck de Londres. Ha participat en cursos d’escriptura de guions a la Escuela de Letras de Madrid, la London Film School i en tallers amb creatius de Pixar (Los Angeles, Estats Units) i de direcció amb el guanyador de la Palma d’Or Abbas Kiarostami (Potenza, Itàlia). Ha escrit i dirigit curtmetratges de ficció, documentals i reportatges, i la seva feina ha rebut més de cent premis en festivals d’arreu del món.

Paral·lelament a la seva feina creativa, el David té més de dotze anys d’experiència docent en escoles del Regne Unit, Espanya, França i els Estats Units. Actualment treballa com a professor d’escriptura de guions i de direcció a l’escola audiovisual L’IDEM de Perpinyà (França) i a la Universitat de Massachusetts-Amherst (Estats Units). Entre els seus treballs com a script doctor es troba el de Mort d’una ombra (Dood van een Schaduw) del belga Tom van Avermaet, pel·lícula que va estar nominada als Oscar com a Millor Curtmetratge de Ficció. Com a documentalista ha treballat en diversos documentals com Kilian Jornet. El comptador de Llacs (2012, Doblebanda i TV3), i ha dirigit L’or de Ponent (2011, Recreate Productions) i La veu de Thaïs (en producció, ECCIT Films).

Recorda que si t’inscrius set dies abans de l’inici del curs hi ha una 10% de descompte (225 € enlloc de 250 €). Si, a més a més, ja has fet un altre curs amb nosaltres, tens un 5% de descompte extra acumulable. En aquest cas el preu és de 212 €.

Si prefereixes fer el pagament fraccionat pots fer-ho en tres ingressos de 85 € cadascun a realitzar la primera setmana de cada mes.

Si abans d’inscriure’t tens alguna pregunta, no dubtis en contactar-nos a info@eccit.es